Vot online în România: de ce nu ne folosim de Internet?

• Află care sunt avantajele și dezavantajele „ieșirii” la vot online, care partid a încercat implementarea acestuia, și cum se desfășoară alegerile în Estonia, singura țară din Europa cu acest sistem de vot;

• Vezi când se plănuiește introducerea votului prin Internet în România.

E ziua alegerilor, afară e iarnă și un virus periculos mișună la tot pasul, însă tu nu ai nicio grijă. Nu trebuie să mergi la urne. În schimb, îți bei cafeaua, deschizi laptopul și votezi candidatul tău preferat, știind că ți-ai făcut datoria de cetățean responsabil al României. Sună bine, nu-i așa?

Din păcate, scenariul descris pare un vis deșart în țara noastră, chiar dacă pentru un alt stat din fostul bloc comunist acesta este o realitate încă din 2005. Ținutul despre care vorbim se numește Estonia, tărâmul digital unde aproape jumătate din populație votează online, cu ajutorul Internetului.

Țara cu a ei capitală Tallinn este singura din Europa care a implementat sufragiul electronic la scară largă.

Cuprinsul articolului

    Vot online: avantaje și dezavantaje

    Tableta arătând ce înseamnă vot online

    La prima vedere, votul online pare o soluție excelentă pentru sistemul electoral românesc deoarece:

    • Crește prezența la alegeri;
    • Scade costurile atât pentru alegători, cât și pentru organizatori;
    • Sporește ușurința de exprimare a votului.

    Dar, în ciuda celor de mai sus, există și multe dezavantaje, care au împiedicat până acum autoritățile din toată Europa, în afara Estoniei, să implementeze votul online.

    Pentru România, câteva dintre aceste impedimente, conform unui aviz al Autorității Electorale Permanente, sunt:

    • Lipsa abilității de a verifica și observa sistemul;
    • Nesiguranța arhitecturală a sistemului de vot electronic;
    • Compromiterea secretului votului;
    • Probleme cu operarea sistemului.

    Pe scurt, pentru a putea implementa votul online în România, este esențial să fie pusă la punct o structură tehnică fără cusur. Iar pentru a obține acest lucru, AEP propune îmbunătățirea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) deja existent.

    PNL încearcă să introducă votul online, fără succes

    În 2018, PNL a încercat să introducă votul electronic, inclusiv pe cel realizat prin Internet. Însă, legea a fost respinsă de Senat după ce a primit avize negative din partea Consiliului Legislativ și a AEP din motivul ambiguității și lipsei reglementărilor necesare introducerii unui astfel de sistem.

    În Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia Europeană în 2002, scrie: „votul electronic poate fi utilizat numai dacă este sigur și fiabil”, iar în propunerea PNL aceste caracteristici nu au fost asigurate, conform Guvernului României.

    Știai că: digitalizarea este un proces amplu și unul dintre principalele obiective ale Comisiei Europene pe 2021-2027 și, în același timp, o parte esențială din visul european prezentat de primarul Clujului, Emil Boc, în conferința Eurocities 2020. Modernizarea sistemului de vot tradițional cu cel online este parte din această tranziție spre lumea digitală.

    Guvernul de la vremea propunerii PNL, condus de Viorica Dăncilă, și-a exprimat un punct de vedere în care a expus cele 3 caracteristici de bază care trebuie îndeplinite pentru a putea implementa sistemul de vot online.

    • Anonimitatea votului (adică, să nu se poată afla cine este în spatele unui vot);
    • Confidențialitatea votului (adică, să nu poată identifica nimeni opțiunea alegătorilor);
    • Integritatea votului (adică, să se elimine posibilitatea fraudelor electorale).

    Așadar, încă mai avem de muncă. Totuși, întrebarea este de ce nu ne inspirăm din ograda unui stat care a avut succes în implementarea votului online?

    Cum putem copia sistemul de vot din Estonia?

    Poza cu centrul orașului Tallinn, Estonia.

    Mai multe țări europene au încercat să implementeze votul online, printre acestea numărându-se și Franța sau Elveția. Cu toate acestea, doar Estonia a reușit să implementeze un sistem de vot online de înaltă siguranță care să reziste testului timpului, numit I-Voting.

    Citată de Unfold Today după interviul dat în emisiunea „Pașaport Diplomatic”, Ambasadorul Estoniei în România, Ingrid Kressel, a explicat cum decurge acest proces inovativ de votare.

    I-Voting-ul începe cu 2 săptămâni înaintea datei principale de vot. Ai nevoie de un buletin ca al nostru, pe care îl introduci în computerul tău. Este un proces de identificare format din 2 pași: identificarea propriu-zisă și semnătura digitală. Astfel, este nevoie de două coduri PIN.

    Iar după ce ai trecut de procesul de identificare:

    Mergi online, îți alegi candidatul preferat, dai click pe el, și gata, ai terminat.

    Ambasadorul Estoniei la București, Ingrid Kressel

    „Mai sigur decât mersul la urne”

    Sigur vă întrebați dacă acest sistem este sigur. Ei bine, Kressel a răspuns cu încredere, făcând referire la o tehnologie care securizează faimoasa monedă Bitcoin (valori de peste 150 de miliarde de dolari). Iar faptul că 44% dintre alegătorii estonieni au ales să voteze prin Internet la alegerile parlamentare din 2019 este un alt factor asigurator.

    Din cauza tehnologiei blockchain, acest sistem este mai sigur decât mersul la urne, unde voturile pot fi manipulate și schimbate.

    Ambasadorul Estoniei la București, Ingrid Kressel

    Acum, este adevărat că Estonia este o țară mică, cu nici măcar 2 milioane de locuitori, iar acest lucru facilitează introducerea unor astfel de inovații. Cu toate acestea, Florian Marcus, un consilier în transformare digitală din Tallinn, ne dă speranță.

    Dacă țara voastră a fost capabilă să adopte o birocrație pe bază de hârtii, veți fi capabili să construiți un server, de asemenea. Sunt foarte optimist în această privință.

    Florian Marcus, consilier în transformare digitală

    Vot online în România până în 2024

    Inclusiv președintele AEP, Florin Mitulețu-Buică, a auzit de performanța Estoniei. Prin urmare, acesta a promis la sfârșitul lui 2019, într-un interviu acordat Mediafax, că până în 2024, an care va cuprinde toate tipurile de alegeri, vom avea posibilitatea de a vota online și în România.

    Și președintele AEP, Florin Mitulețu-Buică, a auzit de performanța Estoniei, astfel promițând la sfârșitul lui 2019, pentru Mediafax, că până în 2024, an care va cuprinde toate tipurile de alegeri, vom avea posibilitatea de a vota online.

    Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP

    În final, o evoluție la sistemul de vot online, urmând modelul estonian, ne va aduce multe beneficii și, cel mai probabil, o prezență crescută la alegeri, însă această modernizare trebuie făcut cu cea mai mare atenție, astfel încât dreptul la vot să nu fie violat în niciun fel.

    Ați vota online dacă s-ar introduce acest sistem în România? Vă așteptăm opiniile mai jos.

    Articole asemănătoare

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Urmărește-ne pe social media

    219FansLike

    Devino un european adevărat

    Abonează-te la newsletter-ul Euromanian și alătură-te comunității noastre! Stai la curent cu ultimele trenduri europene și pășește prin cocktailul cultural de pe bătrânul continent.