Cele mai mari 10 aeroporturi din Europa

• Descoperă care sunt cele mai mari 10 aeroporturi din Europa, tranzitate de peste 500 de milioane de pasageri în fiecare an, și află care este cel mai mare aeroport atât după suprafața ocupată, cât și după numărul de pasageri anuali.

Chiar dacă te deplasezi pe teritoriul aceluiași continent, un drum lung pe uscat necesită multă energie și, uneori, nervi, astfel încât tot mai mulți dintre noi preferă să călătorească cu avionul, mai ales când vine vorba despre distanțe lungi.

Cele mai mari aeroporturi din Europa, alimentate de spiritul nostru nomad

Dorința de aventură și impresii noi este la nivelul genetic al fiecărei persoane, de aceea nu putem sta liniștiți și ne aflăm constant pe drum, călătorind și explorând fiecare colțișor al planetei.

Ca dovadă, în fiecare an apar din ce în ce mai multe porturi aeriene peste tot în lume, care se extind și îmbunătățesc constant.

În contextul acestei evoluții neîncetate, am cercetat care sunt cele mai mari aeroporturi din Europa în funcție de suprafață și numărul de pasageri care le trec pragul an de an. Astfel, vei știi pe care dintre „gările aeriene” europene ar trebui să le vizitezi măcar o dată în viață.

1. Aeroportul Charles de Gaulle (Paris, Franța)

Charles de Gaulle: cel mai mare aeroport din Europa după raportul dintre suprafață și numărul de pasageri

Suprafață: 32.4 kilometri pătrați.

Număr de pasageri (pe an): 76 de milioane.

Aeroportul francez de importanță internațională “Charles de Gaulle” este cel mai mare aeroport din Europa după suprafață. Construit în 1974, infrastructura grandiosului „Paris Roissy” are tot ce ar putea avea nevoie călătorul modern și chiar mai mult.

Aeroportul este situat relativ aproape de capitala Franței, la doar 23 de kilometri distanță, astfel încât călătoria de la terminal în oraș durează aproximativ 45 de minute.

Charles de Gaulle are 3 terminale foarte moderne, iar pasagerii pot face conexiunea între ele prin intermediul autobuzelor. Aeroportul deservește zilnic aproximativ 200.000 de pasageri și, printre altele, dispune de:

  • Birouri de schimb valutar și ATM pentru carduri;
  • Baruri și restaurante;
  • Magazine pentru cumpărături, inclusiv de tipul duty free;
  • Farmacii;
  • Saloane de coafură;
  • Centru medical;
  • Hoteluri în apropiere;
  • Parcare.

2. Aeroportul Heathrow (Londra, Regatul Unit)

Aeroportul Heathrow: cel mai mare aeroport din Europa după numărul de pasageri
© Hugh Llewelyn / license: CC by 2.0

Suprafață: 12.27 kilometri pătrați.

Număr de pasageri (pe an): 80 de milioane.

Dacă Charles de Gaulle este regele continentului european în privința suprafeței acoperite, cel mai mare aeroport din Europa în funcție de numărul de pasageri care-i trec pragul anual este Aeroportul Heathrow din Marea Britanie.

Acesta și-a început activitatea în 1929 și este frecventat anual de 80 de milioane de pasageri, cu 30 de milioane mai puțini pasageri decât cel mai mare aeroport din lume (după numărul de persoane care decolează și aterizează), Aeroportul Hartsfield-Jackson din Atlanta.

Centrul aerian este situat la 24 km de Londra, include cinci terminale pentru pasageri și unul pentru marfă, deservind un total de 90 de companii aeriene. Este un hub pentru Virgin Atlantic Airways și British Airways.

Comfort și conectivitate

Capitala Marii Britanii este conectată la aeroport de un tren expres. Totodată, benzile aeroportului sunt orientate de la vest la est ceea ce permite aeronavelor să decoleze direct pe deasupra Londrei.

Aeroportul oferă o gama largă de facilități:

  • ATM-uri și birouri de schimb valutar;
  • Oficii poștale și chioșcuri de ziare;
  • Telefoane publice și faxuri, contra cost;
  • Restaurant si magazine;
  • 6 duty free-uri;
  • Hoteluri în apropiere;
  • Parcare.

3. Aeroportul Schiphol (Amsterdam, Olanda)

Schiphol Aeroport Amsterdam: al treilea dintre cele mai mari aeroporturi din Europa
© Cjh1452000. CC 3.0 (dreapta sus) / Patano. CC 3.0

Suprafață: 27.87 de kilometri pătrați.

Număr de pasageri (pe an): 71 de milioane.

Aeroportul Amsterdam Schiphol este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, peste 71 de milioane de pasageri tranzitându-l în fiecare an.

Schiphol este, de asemenea, principalul hub pentru compania aeriană olandeză KLM și filiala sa Transavia, precum și aeroportul de bază pentru alte companii aeriene majore europene, cum ar fi EasyJet și Aer Lingus.

Schiphol are un singur terminal, deși are șase piste răspândite în zona înconjurătoare.

Aeroportul are propria gară, de unde trenurile pleacă nu numai spre Amsterdam, ci și spre alte orașe importante din Olanda.

4. Aeroportul Frankfurt (Germania)

Unul dintre holurile de tranzit din aeroportul Frankfurt

Suprafață: 23 de kilometri pătrați.

Număr de pasageri (pe an): 70 de milioane.

Aeroportul din Frankfurt este cel de-al patrulea cel mai aglomerat aeroport din Europa. Peste 1.300 de zboruri sunt operate aici în fiecare zi.

Avioane Lufthansa pe Frankfurt, unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa
© Claudiu Pop / Euromanian

Fraport, așa cum mai este numit aeroportul, este centrul principal al transportatorului aerian german Lufthansa. În total, aeroportul deservește peste 264 de destinații internaționale, ceea ce face ca harta rutelor internaționale a acestui aeroport să fie cea mai mare din lume.

5. Aeroportul Internațional Istanbul (Turcia)

Aeroportul Internațional din Istanbul, cel mai mare aeroport din Europa după suprafața ocupată
© Arne Müseler / arne-mueseler.com / CC-BY-SA-3.0 (stânga-sus). © Kulttuurinavigaattori / CC BY-SA 4.0.

Suprafață: 76,5 milioane de metri pătrați.

Număr de pasageri (pe an): 52 de milioane.

Aeroportul Internațional Istanbul este unul relativ nou, însă cel mai mare din Turcia. Acesta este situat în districtul Arnavutkoy, în partea europeană a provinciei Istanbul.

Aeroportul s-a deschis oficial pe 29 octombrie 2018, însă punerea în funcțiune completă a avut loc pe 6 aprilie 2019. Toate zborurile de la Aeroportul Ataturk au fost mutate aici. Ataturk, prin urmare, a fost închis pentru zborurile de pasageri, iar începând cu 2019 este utilizat pentru transportul de mărfuri și zboruri private.

Cel mai mare aeroport din lume?

Conform planului, aeroportul din Istanbul ar trebui să devină cel mai mare din lume, cu un trafic de pasageri de 150 de milioane de oameni pe an, fiind prevăzut cu posibilitatea extinderii la 200 de milioane.

Fapt divers: orașul are și un al doilea aeroport, Aeroportul Sabiha Gokcen.

Aeroportul Internațional Istanbul primește zboruri din multe țări din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, SUA și Asia, care sunt operate de peste 100 de companii aeriene.

6. Aeroportul Barajas (Madrid, Spania)

Aeroportul Barajas din Madrid, al șaselea dintre cele mai mari aeroporturi din Europa
© Jean-Pierre Dalbéra / CC BY 2.0

Suprafață: 30.5 de kilometri pătrați.

Număr de pasageri (pe an): 61 de milioane.

Aeroportul Madrid-Barajas – cel mai mare și mai aglomerat aeroport din Spania, Madrid Barajas servește peste 61 de milioane de pasageri pe an și deține 4 terminale, 4 piste, putând găzdui până la 70 de milioane de pasageri.

Situat la doar 13 kilometri de centrul capitalei spaniole, aeroportul este conectat la rețeaua de metrou din Madrid și este deservit și de autobuze municipale. Madrid-Barajas este, de asemenea, principala bază aeriană a Iberiei, cu peste 60% din tot traficul provenind de la acest operator spaniol.

7. Aeroportul El Prat Josep Tarradellas (Barcelona, Spania)

Aeroportul El Prat Josep de Tarrabellas din Barcelona: al șaptelea dintre cele mai mari aeroporturi din Europa

Suprafață: 15 kilometri pătrați.

Număr de pasageri (pe an): 52 de milioane.

Aeroportul Barcelona – El Prat Josep Tarradellas – este situat în orașul El Prat de Llobregat, la 13 km de Barcelona. Este principalul aeroport din Catalonia și al doilea aeroport ca mărime din Spania după Madrid-Barajas. Zborurile directe de la acesta se efectuează către țările europene, Canada, SUA, America de Sud, Asia și Africa.

El Prat Josep Tarradellas găzduiește sediul companiei aeriene low-cost Vueling și a noii companii aeriene low-cost Level, iar aeroportul s-a impus ca unul dintre cele mai ieftine din Europa. În 2018, aeroportul a fost inclus în cele mai populare șase aeroporturi europene, având un trafic de pasageri de peste 52 de milioane persoane.

Fapt divers: în Spania, majoritatea oamenilor zboară pe ruta Barcelona – Madrid.

8. Aeroportul Sheremetyevo (Moscova, Rusia)

Aeroportul Sheremetyevo din Moscova, unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa

Suprafață: aproximativ 480 de mii de metri pătrați.

Număr de pasageri (pe an): 49 de milioane.

Aeroportul internațional Sheremetyevo (SVO) este situat în nord-vestul Moscovei, în cartierul urban Khimki, la 34 km de centrul capitalei.

Portul aerian Sheremetyevo este format din mai multe terminale de pasageri (A, B, D, E, F) și două terminale de marfă. Nu există hoteluri sau locuri de cazare la aeroportul Sheremetyevo. Pentru pasagerii cu zboruri de noapte sau transferuri lungi, există hoteluri și pensiuni situate în apropiere.

Aeroportul deservește 40 de companii aeriene și peste 200 de destinații. Pentru o așteptare mai confortabilă, puteți utiliza serviciul Business Lounges sau VIP al Sheremetyevo.

9. Aeroportul Franz Josef Strauss (Munchen, Germania)

Aeroportul Franz Josef Strauss din Munchen, unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa

Suprafață: 15.6 kilometri pătrați.

Număr de pasageri (pe an): 47 de milioane.

Aeroportul din Munchen (Franz Josef Strauss) este localizat în regiunea Bavaria Superioară a Germaniei. Acesta este al doilea aeroport din Germania după Frankfrut în ceea ce privește traficul de pasageri, însă primul în privința zborurilor interne (peste 9 milioane de pasageri anual).

Toate clădirile principale ale aeroportului sunt situate între cele două terminale ale acestuia. În partea de sud există spații de servicii, în partea de nord – clădiri administrative. Aeroportul München are două terminale principale și două piste cu o lungime de 4.000 de metri fiecare.

10. Aeroportul Gatwick (Crawley, Regatul Unit)

Aeroportul Gatwick din Marea Britanie, unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa
© Pedro Aragão / CC BY-SA 3.0.

Suprafață: 6.74 de kilometri pătrați.

Număr de pasageri (pe an): 46 de milioane.

Aeroportul Gatwick este al doilea aeroport ca mărime din Londra și cel de-al doilea cel mai aglomerat aeroport din Marea Britanie după Heathrow. Este cel mai aglomerat aeroport cu o pistă din lume și al 22-lea aeroport din lume în ceea ce privește numărul de pasageri transportați (al 7-lea în ceea ce privește traficul internațional de pasageri).

Gatwick este situat în Crawley, West Sussex (inițial Charlewood, Surrey), la 5 km nord de centrul orașului, la 46 km sud de Londra și la 40 km nord de Brighton.

Aeroportul Gatwick are 2 terminale, nord și sud. Pentru o legătură ușoară între acestea, există un tren special gratuit între terminale care circulă la fiecare 6 minute. În timpul orelor de vârf un tren gratuit circulă la fiecare 3 minute, durata călătoriei fiind de 2 minute.

În ultimele decenii, călătoriile cu avionul au devenit una dintre cele mai populare forme de călătorie din Europa. Bineînțeles, acest lucru a cauzat creșterea, consolidarea și îmbunătățirea confortului și calității serviciilor în majoritatea aeroporturilor europene.

În concluzie, unele dintre cele mai mari și mai aglomerate aeroporturi din lume sunt împrăștiate pe acest continent. Cel mai mare aeroport din Europa luând în calcul suprafața și numărul de pasageri este Charles de Gaulle, locul al doilea fiind ocupat de aeroportul britanic Heathrow. Important de menționat este că cele mai mari 5 aeroporturi din Europa gestionează fiecare anual peste 50 de milioane de pasageri și sunt, de asemenea, huburi sau baze secundare pentru multe companii europene.

Pe care dintre aceste aeroporturi le-ai vizitat? Spune-ne părerea într-un comentariu mai jos.

Articole asemănătoare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Urmărește-ne pe social media

219FansLike

Devino un european adevărat

Abonează-te la newsletter-ul Euromanian și alătură-te comunității noastre! Stai la curent cu ultimele trenduri europene și pășește prin cocktailul cultural de pe bătrânul continent.